Τα μαθήματα μουσικοκινητικής στοχεύουν στην αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη γνώση του σώματος, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία στη ρυθμική αντίληψη και τη μουσική μνήμη.

Χορός και κίνηση απαραίτητο στοιχείο για την Μουσικοκινητική Αγωγή

Η κίνηση είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της μουσικοκινητικής αγωγής. Χωρίς αυτήν θα είχαμε μόνο μουσική αγωγή, εκμάθηση δηλαδή των μουσικών εννοιών. Σε αυτές τις ηλικίες η κίνηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Τα παιδιά κινούνται διαρκώς, έχουν απίστευτη ενεργητικότητα και είναι απαραίτητο να τα βοηθήσουμε να διοχετεύσουν την ενέργειά τους σε εποικοδομητικές δραστηριότητες.

Από την κίνηση γνωρίζουμε τις μουσικές έννοιες, ξεχωρίζουμε τον ήχο μεγάλης διάρκειας από τον κοφτό, συνειδητοποιούμε ψηλές και χαμηλές νότες, αντιδρούμε στο γρήγορο και στο αργό, συνειδητοποιούμε το σώμα μας και τις δυνατότητές του, απελευθερωνόμαστε, εκφράζουμε συναισθήματα, αντιλαμβανόμαστε το χώρο που μας περιβάλλει. Μέσα από την ομαδική κινητική δράση συντονιζόμαστε και επικοινωνούμε μεταξύ μας, αντιδρούμε και συνεργαζόμαστε, οδηγούμε και ακολουθούμε. Μέσα από πολλαπλά κινητικά παιχνίδια οξύνουμε την παρατηρητικότητα και αναπτύσσουμε την προσωπική φαντασία και εκφραστικότητα.

 

Τα οφέλη που κερδίζουν τα παιδιά από την μουσικοκινητική ευρύνονται σε πολλούς τομείς.

Συναισθηματικός.

Το παιδί αναπτύσσει μια γλώσσα επικοινωνίας μοναδική και μη γλωσσική, αφού η γλώσσα των ήχων του επιτρέπει να εκφράζει τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες και να επικοινωνεί.

Πνευματικός.

Η κατανόηση, η ακρόαση, η δημιουργία ή η εκτέλεση της μουσικής απαιτούν πνευματική διεργασία και  εφαρμογή πνευματικών λειτουργιών όπως η νοημοσύνη ή η ευφυΐα. Έτσι βελτιώνονται οι νοητικές λειτουργίες του παιδιού με εξέλιξη όλων των πτυχών της προσωπικότητάς του.

Κοινωνικός.

Μέσα από την ομάδα, η μουσικοκινητική αγωγή  γίνεται μια ακόμη ευκαιρία για συμμετοχή, συνεργασία, ανάληψη ευθυνών, αυτοπειθαρχία και παρότρυνση.

Δημιουργικός.

Δίνεται μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας του παιδιού. Συνδυάζει τα στοιχεία του λόγου, του ρυθμού, της κίνησης, του χορού και του τραγουδιού, με τη βοήθεια κρουστών οργάνων όπως το τύμπανο, τα ξυλάκια, το μεταλλόφωνο. Όταν η δημιουργική τους ικανότητα αφεθεί ελεύθερη και ανεπηρέαστη τότε δεν υπάρχουν όρια στην έμπνευσή τους.

 

Tι προσφέρει στα παιδιά 

Σε ένα μάθημα μουσικοκινητικής τα παιδιά μαθαίνουν να πλάθουν, να δημιουργούν κάτι που τους ενέπνευσε την φαντασία τους .

Όμως πέρα από αυτά :

  • Αποκτά δεξιότητες, μαθαίνει να παίζει μουσικά όργανα και να κινείται με ρυθμό.
  • Μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σώμα του ως μέσω επικοινωνίας και εκφράζει μέσα από το χορό τα συναισθήματά του.
  • Αρχίζει να γνωρίζει τον κόσμο του μπαλέτου.
  • Αναπτύσσει φαντασία και δημιουργικότητα
  • Αποκτά αυτοεκτίμηση.
  • Καλλιεργεί τη μνήμη του.
  • Μαθαίνει να πειθαρχεί.
  • Μαθαίνει να συνεργάζεται, να περιμένει, να μοιράζεται, να επικοινωνεί.

 

Τραγουδούν, χτυπούν τα χέρια τους, τα πόδια τους, χορεύουν τόσο μόνοι τους όσο και σε ομάδες.

Η μουσική που παράγεται στα μαθήματα είναι αυθόρμητη, αυτοσχέδια και πηγάζει στο πλαίσιο του δημιουργικού παιχνιδιού. Τα παιδιά μέσα από την μουσικοκινητική μυούνται στον υπέροχο κόσμο του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας συνδυάζοντας την μουσική με την κίνηση.

Έτσι μπορούν να ανακαλύψουν και να εξωτερικεύσουν  τα συναισθήματά τους. Μια φιλοσοφία που δέχεται και ενθαρρύνει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού!

Μουσικινητικό απόσπασμα από την καλοκαιρινή γιορτή μας με κινήσεις δανεισμένες από την νοηματική

 

Baby Parking Patras

Τα πιο πρόσφατα

Instagram

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…